Bélflóragyilkos műanyagedények

Egy rágcsálókon végzett kínai kutatás eredménye szerint az egyszer használatos műanyagedények melegítésekor olyan veszélyes vegyi anyagok juthatnak a bennük tárolt élelmiszerekbe és ivóvízbe, amelyek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gyulladást, szívizom-károsodást válthatnak ki, és súlyosan károsíthatják a bélflórát. A Körkörös.hu cikkéből kiderülnek a részletek.

Bélflóragyilkos műanyagedények

Egy rágcsálókon végzett kínai kutatás eredménye szerint az egyszer használatos műanyagedények melegítésekor olyan veszélyes vegyi anyagok juthatnak a bennük tárolt élelmiszerekbe és ivóvízbe, amelyek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gyulladást, szívizom-károsodást válthatnak ki, és súlyosan károsíthatják a bélflórát. A Körkörös.hu cikkéből kiderülnek a részletek.

Ne használjunk műanyag edényeket a magas hőmérsékletű élelmiszerekhez! – figyelmeztetnek a kínai Ningxia Orvosi Egyetem kutatói. Patkányokon végzett kísérleteiket megelőzte egy korábbi, több ezer idősebb felnőtt körében lezajlott felmérés, amelyből az derült ki, a nagyobb mértékű műanyag-expozíciónak kitett embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívelégtelenség. Yueping Wu epidemiológus és munkatársai úgy döntöttek, hogy tovább vizsgálják a szív- és érrendszeri hatásokat – írja a Sciencealert az Ecotoxicology and Environmental Safety tudományos lapban megjelent dolgozatra hivatkozva.

Három hónap alatt 24 rágcsálónak adagoltak műanyagokból kioldódó vegyületeket (BPA-t, ftalátokat, illetve különféle lágyítószereket). A patkányokon végzett kísérleteik során bizonyítékot találtak arra, hogy a felforrósított műanyagedényekből a vízbe és élelmiszerbe oldódó különféle kémiai adalékok elváltozásokat okoznak a szervezetben. Három hónap után a rágcsálók szívszövetében rosszul illeszkedő rostokat, gyulladásokat, mitokondriális duzzanatokat, vérzést mutattak ki. A műanyagnak és annak vegyi anyagainak való kitettség után a rágcsálóknál a bél mikrobiota is jelentősen megváltozott, gyulladások jelentkeztek, és megemelkedett a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Mi történik a műanyagban hő hatására,és mi zajlik le a szervezetben a kioldódó vegyületek elfogyasztása után?

Amint arról a Körkörös.hu is beszámolt, hő hatására a műanyagból könnyebben oldódnak ki különböző vegyületek, emellett a mikrohullámú sütőben melegített műanyag élelmiszer-edényekből mikro- és nanoműanyagok milliárdjai jutnak az élelmiszerekbe mindössze három perc alatt. A szervezet műanyagkitettsége esetén a kutatók állítása szerint az adalékanyagok csökkenthetik az antioxidáns enzimek aktivitását, kiválthatják a szervezet gyulladásos reakcióját, szív- és érrendszeri károsodásokat idézve elő.

A műanyagszennyezés potenciális egészségügyi hatásai még csak most kezdenek kirajzolódni, de a növekvő bizonyítékok nem éppen reménykeltőek. Korábbi kutatásokból például az derül ki, hogy a felmelegedett, eldobható műanyag evőeszközök használata az emberek esetében is csökkenti a bélmikrobióta változatosságát.

OLVASSA EL TÖBBI HÍRÜNKET IS!

Körkörös problémáktól az egyéni felelősségig!

A műanyagszennyezés korunk egyik legfontosabb környezetvédelmi problémája. Az egyszer használatos eszközök csökkentésére, kiváltására azonban van lehetőség.
Az egyik ilyen megoldás az edényvisszaváltó, edénymegosztó rendszerek alkalmazása.

A Körkörös.hu célja, hogy rámutasson a műanyagszennyezéssel kapcsolatos problémákra, a globális törekvésekre és arra, mi mindent tehetünk mi magunk a megoldásért.
Állandó menüpontjainkban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában, folyamatosan frissülő híreinkben pedig a legkülönbözőbb szempontok alapján mutatjuk be az aktuális eredményeket, ötleteket, lehetőségeket.

A honlap célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható fejlődés, a körforgásos gazdaság, a visszaválthatóság és az edénymegosztás fontosságára.