Hogyan segíthetnek a visszaváltási rendszerek?

Az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról 2021. február 22-én született döntés, amelyben megfogalmazták a körforgásos gazdaságra való átállást és egy visszaváltási rendszer kialakításának bevezetését, ez utóbbi 2024-ben meg is történt. Mit jelent mindez a gyakorlatban, és mire lehet szükség az edénymegosztás területén?

Hogyan SEGÍTHETNEK A VISSZAVÁLTÁSI RENDSZEREK?

 

Az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról 2021. február 22-én született döntés, amelyben megfogalmazták a körforgásos gazdaságra való átállást és egy visszaváltási rendszer kialakításának bevezetését, ez utóbbi 2024-ben meg is történt. Mit jelent mindez a gyakorlatban, és mire lehet szükség az edénymegosztás területén?

A törvény a a hulladékképződés megelőzésének elve alapján innovatív gyártási, üzleti és fogyasztási modellek fejlesztését, a termékek élettartamának növelését, az újrahasználat előmozdítását, valamint betétdíjas vagy újratöltő rendszerek bevezetését, megosztásalapú platformok létrehozását tűzte ki célul, mindemellett nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a fogyasztók figyelmét felhívja a hulladékképződés megelőzésének jelentőségére.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Még mindig a jogszabályt idézve: a visszafogadás ösztönzésére a termék forgalmazójának visszaváltási díjat kell felszámítania, ám a termékdíjat nem kell megfizetni, ha a vásárló a csomagolószert visszaváltási díjas rendszerben használja fel. A visszaváltási díjat és magát a termék visszaváltását automata berendezés biztosítja.

Az olyan termékek körét, amelyek visszafogadása a környezet terhelésének, szennyezésének csökkentése érdekében indokolt, kormányrendelet állapítja meg.

A központi hulladékgazdálkodási és feldolgozási feladatokat 2023. július 1-től a MOL által létrehozott leányvállalat, a MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt. látja el, ezeknek a feladatoknak pedig az egyik legfontosabb eleme a kötelező visszaváltási díjas rendszer.

2024. január 1-től ugyanis már kötelező betétdíja/visszaváltási díja van a műanyag, fém és üveg italcsomagolásoknak (palackok, dobozok). A visszaváltási díjas rendszert a MOHU üzemelteti és a gyártók finanszírozzák. Minden 400 nm feletti élelmiszerüzletben (azaz a nagy élelmiszerláncokban) kötelezően működnek a MOHU által kihelyezett visszaváltó berendezések, ahol 50, 70 Ft-ért visszaváltják a palackokat.

A visszaváltási díjas rendszer rendkívül nagy szerepet játszik a szemléletformálásban és az edukációban, az új elvek társadalmi elfogadtatásában, az új szokások és gyakorlatok bevezetésében.

Mindennek köszönhetően az egyéb edényvisszaváltó és megosztó rendszerek lakossági fogadtatása is egyre kedvezőbb lehet.

Következő cikkünkből kiderül, hogyan működhet a visszaváltási rendszer az edénymegosztás területén.

OLVASSA EL TÖBBI HÍRÜNKET IS!

Körkörös problémáktól az egyéni felelősségig!

A műanyagszennyezés korunk egyik legfontosabb környezetvédelmi problémája. Az egyszer használatos eszközök csökkentésére, kiváltására azonban van lehetőség.
Az egyik ilyen megoldás az edényvisszaváltó, edénymegosztó rendszerek alkalmazása.

A Körkörös.hu célja, hogy rámutasson a műanyagszennyezéssel kapcsolatos problémákra, a globális törekvésekre és arra, mi mindent tehetünk mi magunk a megoldásért.
Állandó menüpontjainkban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában, folyamatosan frissülő híreinkben pedig a legkülönbözőbb szempontok alapján mutatjuk be az aktuális eredményeket, ötleteket, lehetőségeket.

A honlap célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható fejlődés, a körforgásos gazdaság, a visszaválthatóság és az edénymegosztás fontosságára.