HÍREK, INFORMÁCIÓK, ÉRDEKESSÉGEK

legújabb hír

Mérgeket mikrózunk az ételeinkbe

Friss kutatások egész sora számol be arról, hogy még a megfelelő használat esetén is jó eséllyel kerülnek káros anyagok az ételeinkbe, amennyiben műanyag edényekben melegítjük azokat a mikrohullámú sütőben. Mi áll a jelenség hátterében? Milyen vegyületek oldódhatnak ki? Milyen tanácsokat érdemes követni a mikrózás során? A Körkörös.hu összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a témában.

KORÁBBI HÍREINK

Egy jól működő üvegvisszaváltó rendszer

A Varga palack titka

TOVÁBB…

A varga-palack és a körkörös gazdaság

Interjú Varga Péterrel sikerének titkairól és példaértékű üvegvisszaváltó rendszeréről.

TOVÁBB…

Körkörös megoldások mindenkinek

Elindult a KÖRKÖRÖS.HU – egy honlap a fenntartható fejlődésért, a körforgásos gazdaságért és az egyszer használatos műanyageszközök visszaszorításáért.

TOVÁBB…

Miért veszélyesek a műanyagedények?

Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok mérgező anyagokat juttathatnak az élelmiszerekbe, veszélyeztetve ezzel az emberi egészséget – olvasható az Európai Unió ide vonatkozó rendeletében. Mi az a kioldódás? Milyen anyagok kerülhetnek az élelmiszereinkbe a műanyagedényekből? Hogyan segít a törvényi szabályozás, és mit tehet a fogyasztó? A Körkörös.hu legfrissebb anyagában ennek járt utána.

TOVÁBB…

AZ 5r és a 10R rendszere

Mondjunk nemet minden olyan dologra, amire valójában nincs szükségünk, és lehetőség szerint kerüljük az egyszer használatos tárgyakat, használjunk újra felhasználható zacskókat, evőeszközöket, tányérokat, élelmiszer-tároló edényeket és vizes palackokat – írja Zero Waste otthon című könyvében Bea Johnson.

TOVÁBB…

Visszaváltási rendszer az edénymegosztásban? Igen, működhet!

A MOHU visszaváltási rendszeréhez hasonlóan az edénymegosztás területén is szükség lenne egy olyan komplex műszaki, informatikai, logisztikai és üzleti megoldásra, amilyen jelenleg nem ismert a piacon. Miről is van szó?

TOVÁBB…

Hogyan segíthetnek a visszaváltási rendszerek?

A MOHU visszaváltási rendszeréhez hasonlóan az edénymegosztás területén is szükség lenne egy olyan komplex műszaki, informatikai, logisztikai és üzleti megoldásra, amilyen jelenleg nem ismert a piacon. Miről is van szó? Az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról 2021. február 22-én született döntés, amelyben megfogalmazták a körforgásos gazdaságra való átállást és egy visszaváltási rendszer kialakításának bevezetését, ez utóbbi 2024-ben meg is történt. Mit jelent mindez a gyakorlatban, és mire lehet szükség az edénymegosztás területén?

TOVÁBB

Hogyan lehet csökkenteni a műanyageszközök forgalmát?

Amennyiben nem használunk egyszer használatos termékeket, illetve a már eldobásra ítélt tárgyainkat nem hulladéknak, hanem nyersanyagnak tekintjük, nagy eredményt érhetünk el. Először azt nézzük meg, milyen lépések születtek eddig az egyszer használatos műanyageszközök csökkentésére, illetve hogyan hosszabbítható meg egy adott termék életciklusa.

TOVÁBB

A hulladékfeldolgozás: ez lenne a teljes megoldás?

Iparági szakemberek és környezetvédelmi szervezetek egyöntetű állásfoglalása alapján kijelenthető, hogy ma már Magyarországon is valóban rendelkezésre áll az az infrastruktúra, amelynek segítségével mind anyagában mind pedig energetikailag újrahasznosítható termék jön létre. Kérdés, valóban ez oldja-e meg a problémát.

TOVÁBB

Kakukktojás: greenwashing, azaz a rossz megoldás

A vállalatok fele világszerte él a greenwashing néven emlegetett eszközzel, amelynek révén a termékeiket, szolgáltatásaikat vagy magát a brandet igyekeznek eladhatóbbá, versenyképesebbé tenni. Mit jelent ez a fogalom? Hogyan használják? Mit lehet tenni ellene?

TOVÁBB

Mit jelent pontosan a körforgásos gazdaság és a zero waste irányelve?

A Körforgásos gazdaság elve konkrétan is megfogalmazza, hogyan járjunk el, hogyha fenntartható módon szeretnénk élni. A modell egyfajta visszatérés a természet rendjéhez, ahol minden anyag körfolyamatokban vesz részt: az egyes folyamatok végterméke egy másik folyamat kiindulási anyaga.

TOVÁBB

Mi is az a fenntartható fejlődés?

A hivatalos definíció szerint egy olyan szervezési elv, amely úgy felel meg a jelen szükségleteinek, hogy a jövő generációk is kielégíthessék a saját szükségleteiket. Ennek alapja, hogy fenn kell tartani azokat a természetes rendszereket, forrásokat, amelyeken a természet és a társadalom alapszik. Nem szabad tehát kihasználni a környezetet, ám közben sem a gazdasági fejlődés, sem pedig a társadalmi egyenlőség és igazságosság igényeiről nem mondhatunk le.

TOVÁBB

Megesszük a műanyagot!

A műanyagok ugyan rendkívül ellenálló anyagok a környezetükkel szemben, ám mindez nem jelenti azt, hogy nem lépnének kapcsolatba vele. Nem csak mikroműanyag formájában kerül a szervezetünkbe a plasztik (hetente átlagosan egy bankkártyányi mikroműanyagot fogyasztunk el), hanem a kioldódás jelensége folytán az élelmiszerekkel is. Az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokba ugyanis kioldódhatnak káros anyagok is, egyes becslések szerint az életünk során akár 40 dkg csomagolóanyagot is elfogyaszthatunk.

TOVÁBB

Körkörös problémáktól az egyéni felelősségig!

A műanyagszennyezés korunk egyik legfontosabb környezetvédelmi problémája. Az egyszer használatos eszközök csökkentésére, kiváltására azonban van lehetőség.
Az egyik ilyen megoldás az edényvisszaváltó, edénymegosztó rendszerek alkalmazása.

A Körkörös.hu célja, hogy rámutasson a műanyagszennyezéssel kapcsolatos problémákra, a globális törekvésekre és arra, mi mindent tehetünk mi magunk a megoldásért.
Állandó menüpontjainkban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában, folyamatosan frissülő híreinkben pedig a legkülönbözőbb szempontok alapján mutatjuk be az aktuális eredményeket, ötleteket, lehetőségeket.

A honlap célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható fejlődés, a körforgásos gazdaság, a visszaválthatóság és az edénymegosztás fontosságára.