KÖRÜLÖTTEM A VILÁG

AZ 5R ÉS A 10R RENDSZERE

HOGYAN NÖVELJÜK MEG A TERMÉKEK ÉLETCIKLUSÁT?

MI A HELYZET AZ ÉTELRENDELÉSSEL?

körülöttem a világ

Az 5R és a 10R rendszere

HOGYAN NÖVELJÜK MEG A TERMÉKEK ÉLETCIKLUSÁT?

MI A HELYZET AZ ÉTELRENDELÉSSEL?

Sajnos a felmérések alapján sokszor csak a szavak szintjén vagyunk ökotudatosak, pedig mi állampolgárok a mindennapok szintjén is nagyon sokat tehetünk a műanyagszennyezés csökkentéséért. Az egyszer használatos eszközök kiváltására számos gyakorlati jótanácsot tartalmaz többek között a zero waste és a körkörös gazdaság irányelve, eszközkészlete. A mi részvételünk, elköteleződésünk elengedhetetlen ahhoz, hogy a folyamat elinduljon. Sok esetben azonban nem elég pusztán a tudatos vásárlói magatartás ahhoz, hogy áttörést érjünk el. Az ételrendelések során használt edények esetében például olyan komplex visszaváltási rendszerre lenne szükség, amely minden problémára megoldást kínál. A Körkörös.hu egyik legfontosabb célkitűzése, hogy választ találjon erre a kihívásra!

A Szegedi Tudományegyetem 2020 júliusában félezer hazai fogyasztó bevonásával készített felmérése alapján a hazai lakosság csak elméletben ökotudatos és környezetbarát, a gyakorlatban azonban nem feltétlenül az, főleg a 46-65 év közötti, felsőfokú végzettséggel és átlagos jövedelemmel rendelkezők választják a lebomló műanyagzacskókat.
Pedig a műanyagszennyezés elleni harc egyik legfontosabb eszköze a fogyasztók kezében van: annak a döntésnek ugyanis, amelynek során valamilyen módon lemondanak az egyszer használatos műanyagcsomagolás használatáról hatalmas jelentőséggel bír. Onnantól ugyanis, hogy valaki megvásárolja a környezetszennyező anyagot, már megadta az esélyt arra, hogy a hulladék végül a természetbe kerüljön.
Az ilyenkor azonnal érkező ellenérv persze jogos: sok esetben az ember nincs abban a helyzetben, hogy döntsön.

AZ 5R ÉS A 10 R RENDSZERE

A Körkörös megoldások menüpontban már említett Zéro waste, azaz Nulla hulladék irányelv hívei azonban erre is kínálnak megoldást.
Mondjunk nemet minden olyan dologra, amire valójában nincs szükségünk, és lehetőség szerint kerüljük az egyszer használatos tárgyakat, használjunk újra felhasználható zacskókat, evőeszközöket, tányérokat, élelmiszer-tároló edényeket és vizes palackokat – írja a szerző, Bea Johnson, aki mindemellett arra bíztat mindenkit, hogy használt tárgyainkat adjuk vagy ajándékozzuk el, vegyük fontolóra a javítás lehetőségét is, mielőtt a szemétbe dobnánk az elromlott eszközt vagy használati tárgyat. Ha már ez sem lehetséges, akkor pedig próbáljuk meg anyagukban újrahasznosítani azokat. Felhívja a figyelmet a papírmentes számlázásra és az élelmiszer-pazarlás elkerülésére is a tudatos bevásárlás megtervezésével, illetve kiemeli a hulladékok komposztálásának lehetőségét.

A fentiekhez nagyon hasonló a körforgásos gazdaság eszköztára, amely a zero waste öt kulcsszava helyett immár tíz angol kifejezés köré épül. A kezdőbetűk alapján tehát 10R-nek is nevezett iránymutatást érdemes egyenként is végigvenni, mert azokból sokat a mindennapokban is alkalmazhatunk:

1. Visszautasítás (Refuse):

A nyersanyaghasználat visszaszorítása érdekében kevesebb, de tartósabb termék/fogyasztási cikk előállítása a cél, a tulajdonlás helyett pedig inkább szolgáltatások igénybevétele.

2. Csökkentés (Reduce):

A fentieken túl csak olyan terméket vásároljunk, amire valóban szükségünk van.

3. Megújulás (Renew):

A terméket a körforgásosság szemlélete alapján tervezzük újra, hogy azok hosszabb ideig, illetve az eredeti rendeltetésük vége után is használhatók legyenek valami másra.

4. Újrahasználat (Re-use):

A termék újbóli használata, továbbadása újabb felhasználónak; amikor csak lehet, vásároljunk használt termékeket, amit pedig mi már nem használunk, annak igyekezzünk új tulajdonost találni.

5. Megjavítás (Repair):

A termék karbantartása és javítása/javíttatása.

6. Felújítás (Refurbish):

A termék felújítása a további használat érdekében.

7. Újragyártás (Remanufacture):

Új termék készítése használt (ún. másodlagos) alapanyagból.

8. Továbbhasznosítás (Re-purpose):

A termék újbóli felhasználása más célokra, más funkcióval.

9. Újrahasznosítás (Recycle):

Az alapanyagok minél nagyobb arányú újrahasznosítása.

10. Visszanyerés (Recover):

A hulladékok elégetése vagy komposztálása során kinyert energia hasznosítása.

HOGYAN NÖVELJÜK MEG A TERMÉKEK ÉLETCIKLUSÁT?

Az egyes termékek élettartamának vagy más szóval: életciklusának meghosszabbításával (megtöbbszörözésével) kapcsolatban a körforgásos gazdaság irányelve további hasznos útmutatásokat fogalmaz meg.

Már a termék megtervezésekor lehetőség szerint megújuló forrásból származó, környezetkímélő alapanyagokat kell választani, és úgy elkészíteni, hogy javítható legyen, minél hosszabb ideig használhassa akár több, egymást követő felhasználó is. A terméket alkotó különböző anyagok lehetőleg legyenek utólag elkülöníthetők, hogy ez megkönnyítse a szétválasztásukat és újrafeldolgozásukat. Az e feltételeknek megfelelő környezetbarát terméktervezési munkát nevezik ökodizájnnak.

A divatcikkeknél (ruházati cikkeknél, öltözködési kellékeknél) az úgynevezett fast fashion (gyors divat) helyett a slow fashion (lassú divat) irányzat elterjesztését kell szorgalmazni, aminek eredményewképpen a vevők nem a gyorsan és gyakran változó divathoz alkalmazkodva cserélik a ruhatárukat (esetleg számos „divatjamúlt”, már nem használt ruhadarabot őrizve szekrényükben), hanem inkább a divatos (vagy kis átalakítással a mindenkori divathoz igazítható), tartós termékeket helyezik előtérbe, ezzel hosszabbítva meg a termék életciklusát.

MI A HELYZET AZ ÉTELRENDELÉSSEL?

Az egyszer használatos műanyagtárgyak környezetbe jutásának egyik legnagyobb forrása az élelmiszercsomagolás, azon belül is az ételrendelések során használt plasztik edény hulladékká válása.

Mit lehet tenni mindennek az elkerülésére?

Mindenképpen jó úton haladunk, ha többször használatos csomagolást választunk. A Humusz Szövetség hétpontos, felvilágosító célú összefoglalót készített a többször használatos csomagolások előnyeiről.  Úgy vélik, ezek az eszközök akár száznál többször is használhatók, a tisztításukhoz kevesebb víz szükséges, mint az egyszer használatosok előállításához, amelyek szelektív gyűjtése az ételmaradékok miatt is nehézkes, így sokszor a hulladéklerakóban vagy az égetőben végzik. Kiemelik, hogy az alacsony felhasználási mutatókból kiindulva a saját többször használatos csomagolások körforgásban tartása is csak kiegészítő megoldás a hulladék elleni küzdelemben.
A jó példák között említik, hogy Franciaországban helyben fogyasztásra már csak többször használatos tányérokban, tárolókban lehet ételt felszolgálni, Németországban ugyanez vonatkozik a 800 négyzetméter és az öt személyzet feletti éttermekre.

A fémételtároló edény lehet a megoldás?

A fenti fejezetben összegyűjtött információk alapján egyértelműen levonható a következtetés, hogy az ételrendelésekkor használt edények esetében mindenképpen a többször használatos verziók élveznek előnyt, amennyiben meg szeretnénk felelni a körforgásos gazdaság irányelveinek. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy az edények milyen anyagból készülnek. A visszagyűjtéskor és tisztításkor a műanyagedények kapcsán felmerül a kérdés: vajon valóban megoldható-e, hogy akár több száz alkalommal is megfeleljenek az előírt minőségbiztosítási szempontoknak?

A körkörös.hu ismeretei szerint egyelőre nem létezik olyan komplex megoldás, amellyel az egyszer használatos műanyag dobozok, edények kiválthatóak, vagy akár betilthatóak lennének.

Ennek a honlapnak a témában fellelhető jogi szabályozás, háttérinformációk és hasznos tanácsok mellett éppen az az egyik legfőbb célja, hogy az itt megjelenő cikkekben szakértők bevonásával találjon megoldást erre az egyre égetőbb kérdésre.

Kövesse folyamatosan frissülő cikkeinket, írjon nekünk, és mi garantáljuk, hogy hamarosan megtaláljuk a választ!

Körkörös problémáktól az egyéni felelősségig!

A műanyagszennyezés korunk egyik legfontosabb környezetvédelmi problémája. Az egyszer használatos eszközök csökkentésére, kiváltására azonban van lehetőség.
Az egyik ilyen megoldás az edényvisszaváltó, edénymegosztó rendszerek alkalmazása.

A Körkörös.hu célja, hogy rámutasson a műanyagszennyezéssel kapcsolatos problémákra, a globális törekvésekre és arra, mi mindent tehetünk mi magunk a megoldásért.
Állandó menüpontjainkban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában, folyamatosan frissülő híreinkben pedig a legkülönbözőbb szempontok alapján mutatjuk be az aktuális eredményeket, ötleteket, lehetőségeket.

A honlap célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható fejlődés, a körforgásos gazdaság, a visszaválthatóság és az edénymegosztás fontosságára.