Szuperanyag, szuperprobléma
MIT MUTATNAK A SZÁMOK?
A MIKROMŰANYAG
MEGESSZÜK A MŰANYAGOT
Szuperanyag, szuperprobléma
MIT MUTATNAK SZÁMOK?
A MIKROMŰANYAG
MEGESSZÜK A MŰANYAGOT
Sok más „szuperanyag” mellett a műanyag elterjedése is óriási lökést adott az emberiség fejlődésének (a gazdaság és a mindennapi élet is elképzelhetetlen lenne műanyag nélkül), de éppen kitűnő tulajdonságai jelentik korunk egyik legnagyobb környezetvédelmi problémáját: a természetbe kerülve ugyanis a plasztik csak nagyon lassan bomlik le, mikroműanyagként pedig már gyakorlatilag mindenhol jelen van (még az emberi szervezetben is). Egy jelentős részüket (így az élelmiszer-csomagolásként forgalmazott műanyagokat) életciklusuk során mindössze egyszer (!) használjuk fel.
Veszélyek, tények, számok…
A huszadik században számos olyan anyag terjedt el és vált mind ipari méretekben mind pedig a hétköznapok szintjén nélkülözhetetlen alapanyaggá, amelyről aztán később kiderült, hogy éppen a kitűnő tulajdonságai, ellenállósága miatt válik súlyos problémává. Ilyen például a kivételesen jó hőszigetelő tulajdonsággal bíró azbeszt (fékbetétek, tűzvédelmi kesztyűk és ruhák mellett jellemzően az építőiparban alkalmazták ezt az anyagot), amelyről ma már tudjuk: súlyosan fibrogén és rákkeltő. Ugyancsak karcinogének lehetnek a per- és polifluorozott alkil vegyületek (PFAS), amelyeket remek víztaszító hatásuk miatt szinte mindenhol (a ruháktól a kézkrémeken és a csomagolásokon át egészen a tűzoltó berendezésekig) rendkívül széles körben használják, viszont kiderült róluk, hogy gyakorlatilag soha, vagy csak nagyon-nagyon lassan bomlanak le, ezért is nevezik őket „örök életű” anyagoknak.
A világon legelterjedtebb szuperanyag azonban kétségkívül a plasztik. Műanyagok nélkül ma már nem tudnánk élni. A könnyű de strapabíró, sokrétűen felhasználható, mégis olcsón előállítható szuperanyag az életünk gyakorlatilag minden területén jelen van, nem csoda, hiszen a tömeggyártás elindulása (azaz a 30-as, 40-es évek) óta sorra váltotta ki a korábban alkalmazott olyan hagyományos anyagokat, mint a fa vagy a fém.
Mit mutatnak a számok?
359 millió tonna...?
Az 1950-es évek óta a műanyagtermelés mértéke 1.5 millió tonnáról 2018-ra 359 millió tonnára nőtt.
8 milliárd tonna...?
Az 1950-es évek óta mintegy 8 milliárd tonna műanyagot gyártott az emberiség.
40%...?
Az Unióban a műanyagok döntő többségét, 40%-át csomagolásra, közel 20%-át építkezésre, 10 %-át az autóiparban használjuk fel, és csak utána következik a mezőgazdaság, a háztartás, a szabadidő, a gépgyártás, bútorok, stb.
25 %...?
Európában a műanyaghulladékok újrahasznosítása a következőképpen alakul: több, mint 42 % energetika, 33 valódi újrahasznosítás, 25% pedig szemétlerakóban végzi.
EU...?
Az újrahasznosítás során összegyűjtött műanyagszemét felét EU-n kívüli országokba szállítják, mert az EU-n belül erre kevés lehetőség, technológia és forrás áll rendelkezésre.
95%...?
A műanyag-csomagolások körülbelül 95 százalékát például elveszítjük mindössze egyszeri használat után.
850 millió tonna...?
2019-ben a kutatók becslései szerint a műanyag előállítása és elégetése globálisan több mint 850 millió tonna üvegházhatású gázt juttatott a légkörbe.
20%...?
2050-re a műanyag termelés a világ teljes kőolajfogyasztásának 20%-át teszi majd ki a jelenlegi 4-6% helyett.
3x...?
Az előrejelzések szerint a műanyagtermelés 2060-ra megháromszorozódik.
A műanyag sikerének titka a kémiai szerkezetében kereshető, ez az, amiért stabil és ellenálló, de éppen ez a tulajdonsága okozza korunk talán legnagyobb globális környezetvédelmi problémáját is, nevezetesen a műanyagszennyezést. A mikroorganizmusok ugyanis nem tudják lebontani, tápanyagként hasznosítani a plasztikokat, amelyek a kémiai folyamatokkal szemben is rendkívül ellenállóak.
A műanyag tehát nem bomlik le, viszont fizikailag aprózódik, a környezetben egyre kisebb darabokra esik szét, végül mikroszkopikus méretűvé válik, ám ugyanúgy műanyag marad, még ha gyakorlatilag láthatatlan is.
A műanyag sikerének titka a kémiai szerkezetében kereshető, ez az, amiért stabil és ellenálló, de éppen ez a tulajdonsága okozza korunk talán legnagyobb globális környezetvédelmi problémáját is, nevezetesen a műanyagszennyezést. A mikroorganizmusok ugyanis nem tudják lebontani, tápanyagként hasznosítani a plasztikokat, amelyek a kémiai folyamatokkal szemben is rendkívül ellenállóak.
A műanyag tehát nem bomlik le, viszont fizikailag aprózódik, a környezetben egyre kisebb darabokra esik szét, végül mikroszkopikus méretűvé válik, ám ugyanúgy műanyag marad, még ha gyakorlatilag láthatatlan is.
A mikroműanyag
Mikroműanyagnak hivatalosan az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik, és fontos tudni, hogy ezek egy részét szándékosan állítja elő az ipar (elég csak a különböző kozmetikumokban lévő apró műanyaggolyócskákra gondolni), ám ennél nagyobb mértékű a hétköznapi életünk során használt tárgyak kopásából – például az autógumik kopása és a szintetikus szövetből készült ruhák mosása során – származó mikroplasztik-szennyezés.
A mikroműanyagok felszíni vizeinkbe és az óceánokba jutva bekerülnek a táplálékláncba, kémiai veszélyt jelentenek, és a szerves szennyezőket is koncentráltabban juttathatják az élő szervezetekbe.
A világ tengereiben a halak és a műanyag hulladék aránya jelenleg 5:1, ez az arány azonban 2050-re 1:1-re módosulhat, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a műanyagok termelése, vagy pár évtized múlva már ugyanannyi hal úszkál majd a természetes vizeinkben, mint műanyag hulladék.
A mikroműanyagok felszíni vizeinkbe és az óceánokba jutva bekerülnek a táplálékláncba, kémiai veszélyt jelentenek, és a szerves szennyezőket is koncentráltabban juttathatják az élő szervezetekbe.
A világ tengereiben a halak és a műanyag hulladék aránya jelenleg 5:1, ez az arány azonban 2050-re 1:1-re módosulhat, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a műanyagok termelése, vagy pár évtized múlva már ugyanannyi hal úszkál majd a természetes vizeinkben, mint műanyag hulladék.
A Greenpeace környezetvédelmi csoport egy idei tanulmánya szerint a Földközi-tengeren begyűjtött szemét 96 százaléka műanyag, amely akár háromezer méter mélységben is megtalálható a tengerben.
Az olasz Tengerkutató Intézet (ISMAR) és a Nemzeti Kutatótanács (CNR) októberben közzétett adatai szerint a műanyag hulladék koncentráció mértéke eléri a négyzetkilométerenkénti 1,2 millió mikroműanyagot.
Egy hazai kutatás alapján pedig a Dunában található mikroműanyag mértéke meghaladja a köbméterenkénti ötven részecskét.
A mikroműanyagok tehát jelen vannak a környezetünkben, a vizeinkben, de az élelmiszerekben, az ivóvízben, a levegőben, sőt a legújabb kutatások alapján az emberi szervezetben is.
MEGESSZÜK A MŰANYAGOT
De álljunk meg egy pillanatra az élelmiszercsomagolásnál, hiszen ez az a műanyagtípus, amellyel az ember a legközvetlenebbül érintkezik. A műanyagok ugyan rendkívül ellenálló anyagok a környezetükkel szemben, ám mindez nem jelenti azt, hogy nem lépnének kapcsolatba vele.
Nem csak mikroműanyag formájában kerül a szervezetünkbe a plasztik (hetente átlagosan egy bankkártyányi mikroműanyagot fogyasztunk el), hanem a kioldódás jelensége folytán az élelmiszerekkel is. Az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokba ugyanis kioldódhatnak káros anyagok is, egyes becslések szerint az életünk során akár 40 dkg csomagolóanyagot is elfogyaszthatunk.
Hogy mi mindent? Főleg műanyagok monomerjeit, oligomerjeit, különböző stabilizátorokat, antioxidánsokat, lágyítókat, habosító anyagokat, nehézfémeket, színezékeket, gyártási segédanyagokat eszünk meg, amelyek az emberi anyagcserét, hormonháztartást szabályozó szerveket károsíthatják. Hosszabb kitettség esetén vese- és májelégtelenséget okozhatnak, az örökítő anyag szerkezetének torzítása révén karcinogének lehetnek, gyermekkorban megzavarhatják a nemi jellegek zavartalan kialakulását, veszélyesek az ideg- és immunrendszerre.
Az anyagátadás, vagyis a diffúzió a csomagolóanyag és az élelmiszer közötti határfelületen történik, hőmérséklet függvényében a kioldódás erőteljesebbé válik, például a műanyagtányérban fogyasztott meleg ételek esetében.
Ha még mindez nem lenne elég, további problémát jelenthet az újrahasznosított csomagolás. Az egyszer használatos műanyageszközök (nagyrészt csomagolóanyagok) térnyerésének, ezáltal pedig a környezetünkre fokozottan nagy veszélyt jelentő hulladékképződés megállításának a kezelésére az európai zöld megállapodás alapján 2025-re a csomagolóanyagok 65 százalékát újra kell hasznosítani (anyagukban, energetikailag, illetve a komposztálhatóság szempontjából is), ennek megfelelően bizonyos százalékig az újrafeldolgozott alapanyagok használata is kötelező lesz a jövőben.
Az újrafeldolgozott élelmiszer-csomagolóanyagok közé bekerülhetnek akár a tisztítószerek vagy kozmetikumok csomagolási hulladékai is, a műanyag csomagolóanyagok ugyanis tartalmazzák a velük érintkezésbe került anyagok nyomait, amelyek sok esetben abszorbeálódnak a műanyagokba, és mosással nem távolíthatók el. Az újrafeldolgozás során a műanyagok magas hőmérsékletnek vannak kitéve, ennek során előfordulhat, hogy a szennyeződések lebomlanak és/vagy oxidálódnak, illetve új anyagok keletkeznek. A műanyagokban használt adalékok (amelyeket csak egy hőciklusra terveztek) szintén lebomolhatnak.
A többször újrahasznosított műanyagok minősége tehát romlik, több oligomert, bomlásterméket, szennyezőanyagot tartalmaznak, de hogy pontosan miket, az többnyire nem jelezhető előre.
KÖRKÖRÖS MEGOLDÁSOk…
KÖRKÖRÖS MEGOLDÁSOk…
Körkörös problémáktól az egyéni felelősségig!
A műanyagszennyezés korunk egyik legfontosabb környezetvédelmi problémája. Az egyszer használatos eszközök csökkentésére, kiváltására azonban van lehetőség.
Az egyik ilyen megoldás az edényvisszaváltó, edénymegosztó rendszerek alkalmazása.
A Körkörös.hu célja, hogy rámutasson a műanyagszennyezéssel kapcsolatos problémákra, a globális törekvésekre és arra, mi mindent tehetünk mi magunk a megoldásért.
Állandó menüpontjainkban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában, folyamatosan frissülő híreinkben pedig a legkülönbözőbb szempontok alapján mutatjuk be az aktuális eredményeket, ötleteket, lehetőségeket.
A honlap célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható fejlődés, a körforgásos gazdaság, a visszaválthatóság és az edénymegosztás fontosságára.