Mérgeket mikrózunk az ételeinkbe?

Friss kutatások egész sora számol be arról, hogy még a megfelelő használat esetén is jó eséllyel kerülnek káros anyagok az ételeinkbe, amennyiben műanyag edényekben melegítjük azokat a mikrohullámú sütőben. Mi áll a jelenség hátterében? Milyen vegyületek oldódhatnak ki? Milyen tanácsokat érdemes követni a mikrózás során? A Körkörös.hu összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a témában. 

Mérgeket mikrózunk az ételeinkbe?

Friss kutatások egész sora számol be arról, hogy még a megfelelő használat esetén is jó eséllyel kerülnek káros anyagok az ételeinkbe, amennyiben műanyag edényekben melegítjük azokat a mikrohullámú sütőben. Mi áll a jelenség hátterében? Milyen vegyületek oldódhatnak ki? Milyen tanácsokat érdemes követni a mikrózás során? A Körkörös.hu összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Amint azt a Szuperanyag – szuperprobléma című cikkünkben is leírtuk: a műanyag elterjedése óriási lökést adott az emberiség fejlődésének, és a mindennapi életünk is elképzelhetetlen lenne plasztikok nélkül, ám felhasználásuk rengeteg veszélyt is magában rejt. A Szuperanyag egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon lassan bomlik le, korunk egyik legégetőbb környezetvédelmi kihívását okozva ezzel, a kioldódásnak köszönhetően pedig a műanyag csomagolóanyagokból, edényekből számos olyan anyag kerül az élelmiszerekbe és a szervezetünkbe, amelyek akár veszélyesek is lehetnek.
A mikrohullámú melegítés során ez a jelenség felgyorsul!

Amint arról a Healthline.com oldalán is olvashatunk: a műanyagok elsősorban olajból vagy kőolajból készült szintetikus vagy félszintetikus, tartós, könnyű és rugalmas anyagok, az élet minden területén használjuk azokat az orvosi eszközöktől kezdve az autóalkatrészeken és a háztartási cikkeken át az élelmiszertároló edényekig. Ez utóbbiakat az ételek melegítésre is használjuk mikrohullámú sütőben.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a megfelelő használat esetén nincs ok aggodalomra a mikrohullámú sütő sugárzása miatt. Lássuk, röviden, hogyan is működik a mikrohullámú sütő: ez a konyhai eszköz a melegítés során alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámokat bocsát ki, amelyek az ételbe vagy italba kerülve rezgésbe hozzák a vízmolekulákat, és azok melegítik fel felmelegítik az élelmiszert.

A WHO állásfoglalása ellenére számos kétség merült fel már ezzel kapcsolatban is, egyes aggodalmak szerint például az élelmiszerek mikrohullámú melegítése tápanyagveszteséget okozhat. A BBC elemzésében ezen túl arról ír, hogy a nem mikrohullámú melegítéshez tervezett műanyagokból olyan polimerek kerülhetnek az ételekbe, amelyek az edényt ugyan puhává és rugalmassá teszik, ám 100 Celsius fokos hőmérsékleten, kiolvadhatnak és az ételekbe oldódhatnak.

Mindennek hátterében a diffúzió, más néven anyagátadás, vagy kioldódás jelensége áll, amely a csomagolóanyag és az élelmiszer közötti határfelületen zajlik le, és a hőmérséklet emelkedésével arányosan nő. Erre talán a legjobb példa a tűző napon az autóban hagyott ásványvizes palack, amelyből magasabb hőfokon jobban kioldódnak a komponensek a benne található ásványvízbe. A mikrohullámú melegítés során ez a jelenség még intenzívebben zajlik le.

A BBC által idézett, 2011-es tanulmányban a kutatók több mint 400 élelmiszer tárolására tervezett műanyag edényt próbáltak ki ebből a szempontból is, és számos olyan vegyület kioldódását állapították meg, amelyek – többek között – a hormonháztartást is megzavarhatják.

A ftalátok és a biszfenol A

Az egyik ilyen hírhedt vegyületcsoport a ftalátok névre hallgat. Az egyik leggyakrabban használt lágyítószert a műanyagok rugalmasabbá tétele céljából használják fel a gyártás során, gyakran fordulnak elő ételszállító műanyagedényekben, műanyagfóliákban, vizes palackokban.

Mi velük a probléma? Íme a leggyakoribb negatív élettani tulajdonságaik:

 • Megzavarják a hormonokat és az anyagcsere-rendszerünket.
 • Gyermekeknél a ftalátok növelhetik a vérnyomást és az inzulinrezisztenciát, ami növelheti az anyagcserezavarok, például a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatát.
 • Az expozíciót termékenységi problémákkal, asztmával és ADHD-vel is összefüggésbe hozták
 • A ftalátok a pajzsmirigyhormonok potenciális károsítói

A másik leggyakrabban kioldódó és komoly problémákat okozó biszfenol A-t (BPA) ugyancsak gyakran használják műanyag termékekben.

Több vizsgálat is arra a következtetésre jutott, hogy a BPA belélegzése vagy elfogyasztása megzavarhatja a sejtek viselkedését és a hormonok működését. A kutatók szerint ez rákhoz, hormonális zavarokhoz, termékenységi problémákhoz vezethet, és az immunrendszerünkre is hatással lehet, emellett szerepet játszhat többek között cukorbetegség, asztma és szívbetegség kialakulásában, meddőségben és pajzsmirigy-zavarokban.

A BPA leginkább a polikarbonát (PC) műanyagokban található, amelyeket az 1960-as évek óta széles körben használnak élelmiszertároló edények, ivópoharak és cumisüvegek készítésére. Ma már a gyártók termékeik egy részét BPA-mentes műanyagra cserélték, ám az Environmental Health Perspectives folyóiratban megjelent új tanulmány szerint kiderült, hogy a BPA helyettesítésére használt vegyszerek majdnem pontosan olyan hatással lehetnek az emberi szervezetre, mint maga a BPA – írja a Time.
A BPA és a ftalát nem csak mikrohullámú sütőben történő melegítés során kerülhet az ételekbe, hanem akkor is, ha más módon felhevített, forró élelmiszert helyezünk műanyagedénybe, ha dörzsölő anyagokkal súroljuk azokat, ha hosszú ideig használjuk és sok-sok alkalommal mosogatógépben mossuk el azokat.

Mely vegyületek találhatók a műanyagokban?

 • Polietilén -tereftalát (PET vagy PETE): üdítős üvegek, mogyoróvajas és majonézes üvegek, valamint étolaj-tartályok
 • Nagy sűrűségű polietilén (HDPE): mosószeres és kézi szappantartók, tejeskannák, vajtartályok és fehérjeporos kádak
 • Polivinil-klorid (PVC): vízvezetékek, elektromos vezetékek, zuhanyfüggönyök, orvosi csövek és szintetikus bőrtermékek
 • Kis sűrűségű polietilén (LDPE): műanyag zacskók, kinyomható palackok és élelmiszer-csomagolások
 • Polipropilén (PP): kulacskupakok, joghurttartók, élelmiszertároló edények, kávékapszulák, cumisüvegek
 • Polisztirol vagy hungarocell (PS): földimogyoró és eldobható ételtartók, tányérok és eldobható poharak csomagolása
 • Egyéb: polikarbonát, polilaktid, akril, akrilnitril-butadién, sztirol, üvegszál és nejlon

Mi a helyzet a melegítésre szánt műanyagzacskókkal?

Spanyol kutatók kimutatták, hogy a csomagolásra (és melegítésre) használt műanyagzacskókból ugyancsak káros összetevők kerülhetnek az élelmiszerekbe. Az El País napilap által idézett elemzésben olyan zöldségeket vizsgáltak meg, amelyek ugyanabban a műanyag zacskóban javasolnak mikrohullámú sütőben felmelegíteni, amelyikben a fogyasztók megvették azokat. Az Almería Egyetem kutatói a Food Chemistry folyóiratban megjelent kutatása megállapította, hogy a mikróban történt melegítés során számtalan káros vegyület jut be az ételekbe – a tudósok konkrétan a burgonyát vizsgálták, és megállapították azt is, hogy a mikrohullámú működés új vegyületet hoz létre a burgonyában, amelyet HMPP-maltóznak neveznek.

Mit tehet a fogyasztó, ha biztosra akar menni?

 • A műanyagedényeket ne tegyük ki erős hőnek.
 • Csak akkor melegítsünk ételt mikrohullámű sütőben, ha a csomagoláson szereplő felirat vagy kód ezt megengedi, ám még ekkor is számos kockázat adódik.
 • A „mikrohullámú sütőben használható” felirat sem jelent ugyanis automatikus védettséget. Ez a címke sokszor csak annyit jelent, hogy az edények nem olvadnak meg vagy nem törnek el hevítés közben – de ez nem jelenti azt, hogy a kioldódás szempontjából is biztonságosak.
 • Érdemes megvizsgálni a doboz alján lévő újrahasznosítási kódot is (angolul recycling code, három nyíl formáz egy háromszöget, benne egy számmal). Kerüljük az olyan edényeket, amelyek kódja 3-as, vagy 7-es.
 • A sérült, (repedt, lyukas vagy kopás jeleit mutató) műanyag edényeket új BPA-mentes műanyag edényekre vagy üvegből készült tartályokra kell cserélni.
 • A vízgőzzel még az étellel közvetlenül nem érintkező edényrészekből (így a fedőből) is kioldódhatnak káros anyagok

(A Körkörös.hu soron következő anyagaiban arról számol be, hogyan vizsgálják laboratóriumban a kioldódást, mi a helyzet az ételekbe kerülő mikroműanyagokkal, illetve az újrahasznosított műanyageszközökkel. Olvassa cikkeinket!).

OLVASSA EL TÖBBI HÍRÜNKET IS!

Körkörös problémáktól az egyéni felelősségig!

A műanyagszennyezés korunk egyik legfontosabb környezetvédelmi problémája. Az egyszer használatos eszközök csökkentésére, kiváltására azonban van lehetőség.
Az egyik ilyen megoldás az edényvisszaváltó, edénymegosztó rendszerek alkalmazása.

A Körkörös.hu célja, hogy rámutasson a műanyagszennyezéssel kapcsolatos problémákra, a globális törekvésekre és arra, mi mindent tehetünk mi magunk a megoldásért.
Állandó menüpontjainkban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában, folyamatosan frissülő híreinkben pedig a legkülönbözőbb szempontok alapján mutatjuk be az aktuális eredményeket, ötleteket, lehetőségeket.

A honlap célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható fejlődés, a körforgásos gazdaság, a visszaválthatóság és az edénymegosztás fontosságára.