Visszaváltási rendszer az edénymegosztásbAn?
Igen, működhet!

A MOHU visszaváltási rendszeréhez hasonlóan az edénymegosztás területén is szükség lenne egy olyan komplex műszaki, informatikai, logisztikai és üzleti megoldásra, amilyen jelenleg nem ismert a piacon. Miről is van szó?

Visszaváltási rendszer az edénymegosztásbAn?
Igen, működhet!

A MOHU visszaváltási rendszeréhez hasonlóan az edénymegosztás területén is szükség lenne egy olyan komplex műszaki, informatikai, logisztikai és üzleti megoldásra, amilyen jelenleg nem ismert a piacon. Miről is van szó?

Ami a jogi szabályozást illeti, a korábbi anyagunkban ismertetett és immár hatályos törvények, kormányrendeletek mellett a következő lépés a többi egyszer használatos műanyag ételszállító edény használatának betiltása lehet, de ehhez mindenekelőtt egy megfelelő alternatívára, innovatív megoldásra lenne szükség.

Mindenesetre valószínűsíthető, hogy folytatódik az a tendencia, amely az elmúlt években az étkezési szokásokban, az ételrendelésben jelentkezett: kényelmi okokból, vagy az irodai, illetve az otthoni, „home office”-os munkavégzés miatt folyamatosan növekszik az igény arra, hogy az emberek friss készételt elvigyenek magukkal, vagy rendeljenek magukhoz.

Az ételrendelések, illetve az elvitt frissételek túlnyomó többségét jelenleg egyszer használatos, eldobható műanyag edényekben szállítják, amelyek jobb esetben a szelektív gyűjtőben, de a rajtuk ragadt ételmaradékok miatt nagyrészt inkább a kommunális szemétben végzik. Olyan edényekre lenne tehát elsősorban szükség, amelyek többször használatosak, visszaválthatók. Mindez komplex rendszert igényel megfelelő logisztikával, az edények mosásával, minőségellenőrzésével, illetve azok visszajuttatásával az ételszállítási körforgásba. Így az edények az étel szállítására alkalmas, többször felhasználható eszközzé, ha tetszik: szolgáltatássá válnak, és nem a használat után eldobott, környezetszennyező csomagolássá.

A fenntartható, körforgásos gazdaság elveinek és gyakorlati megvalósításának teljes mértékben megfelelő rendszer elemeiben hasonlatos lehet a napjainkban egyre elterjedtebb megosztó rendszerekhez (ingatlan, kerékpár, autó, roller, robogó, stb.), amelyek környezetkímélőek és erőforráshatékonyak. A már évtizedek óta elfogadott és használt visszaváltási rendszerekből (sörösüveg, gázpalack) kiindulva a 21. század műszaki, IT lehetőségeit is fel lehet használni edénymegosztás során rendszer létrehozásához.

Ahhoz ugyanis, hogy ezeket az edényeket újra lehessen használni, szükséges hogy egyedi azonosítóval legyenek ellátva. A működtetésre, követésre, használati díj fizetéséhez egyedi informatikai rendszer szükséges, az összegyűjtésre, mosásra, minőségellenőrzésre, selejtezésre, ételhulladék-kezelésre pedig létre kell hozni a megfelelő, innovatív műszaki megoldásokat, gépeket, berendezéseket.

OLVASSA EL TÖBBI HÍRÜNKET IS!

Körkörös problémáktól az egyéni felelősségig!

A műanyagszennyezés korunk egyik legfontosabb környezetvédelmi problémája. Az egyszer használatos eszközök csökkentésére, kiváltására azonban van lehetőség.
Az egyik ilyen megoldás az edényvisszaváltó, edénymegosztó rendszerek alkalmazása.

A Körkörös.hu célja, hogy rámutasson a műanyagszennyezéssel kapcsolatos problémákra, a globális törekvésekre és arra, mi mindent tehetünk mi magunk a megoldásért.
Állandó menüpontjainkban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában, folyamatosan frissülő híreinkben pedig a legkülönbözőbb szempontok alapján mutatjuk be az aktuális eredményeket, ötleteket, lehetőségeket.

A honlap célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható fejlődés, a körforgásos gazdaság, a visszaválthatóság és az edénymegosztás fontosságára.